Karanténmesék 3 - Kelen Jolán állatvédő meséje

Kedves Olvasóim!

Ezen a héten Konrádné Kelen Jolán meséjével ismerkedhettek meg. Az írónő 1903-tól publikált meséket és elbeszéléseket a Pesti Napló gyermekrovatába. A legtöbb szerzőhöz hasonlóan Jolán is olyan tanulságos történeteket vetett papírra, melyek a gyermekek erkölcsének nemesítését szolgálták, mint például az állatok iránti szeretetre, türelemre nevelés. Az írónő az állatbántalmazás problémáját is felveti, ami sajnos még ma is aktuális. A mai mesében egy macska (Micuka) nehéz helyzete tárul elénk, akit kis gazdája (Micike) folyamatosan kínoz. A történethez egy kis előzményt is fűzök az állatvédelem kibontakozásának időszakából, hogy képet kaphassunk arról: a gyermekrovat meglepően modern, ma is aktuális eszméket képviselt állatvédelem terén.
Forrás: Pixabay

Az első állatvédő szervezetek a 19. század első felében, Nyugat-Európában kezdték meg működésüket,  de Magyarországon csak a 19. század második felétől beszélhetünk hasonló intézményekről. A magyar értelmiség tehát felkarolta az állatok ügyét: szakemberek, sajtótermékek és állatvédő szervezetek propagálták a bántalmazások megszüntetését, ezzel szemben a mindennapi életben meghonosodott szokásokat nem lehetett azonnal kiirtani. Mai ésszel felfoghatatlan, de még a 19. században is gyakorlat volt az énekesmadarak szemének kiégetése abból a babonás célból, hogy szebben énekeljenek. De egy korabeli gyermeklap játékleírása is legyek kínzására buzdította a gyerekeket:
Forrás: Az egyetemi prezentációs versenyen bemutatott ppt-m részlete
A Pesti Napló Gyermekvilág című rovatában már a 20. század elején is találkozhatunk állatvédő eszmékkel: aki az állatokat bántja, az nem lehet erkölcsös ember; minden állatot (függetlenül a kinézetétől és a hasznától) szeretni kell. Ebbe az irányvonalba illeszkedik be Konrádné Kelen Jolán Micike és Micuka című meséje is, melyet a rossz gyermekek okulására szánt, hátha a történetből tanulva felhagynak az állatokat bántalmazó tevékenységükkel. Rendhagyó módon a szöveg átmásolása helyett a mese eredeti megjelenési platformját hoztam el nektek, hogy ugyanolyan formában olvashassátok a mesét, mint ahogy a korabeli olvasók. 


Forrás: Pesti Napló, 1905.09.10, 33-34.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar oktatási rendszer a 19. század második felében

Mit játszottak régen a gyerekek? I. rész

Milyen gyermeklapok működtek Magyarországon a 19. században? I. rész