Karanténmesék 4. - Gáspárné Dávid Margit

Kedves Olvasóim!

Ezen a héten Gáspárné Dávid Margit egyik meséjét olvashatjátok el. Az ő szövegeire nagyon sablonosak, szinte minden története ugyanarra a témára épül, ugyanolyan karakterekkel és cselekménnyel. Történeteinek gyakori szereplői a tündérek, törpék, de a középpontban mindig egy királyi család női sarja áll, aki a mese végére boldog feleséggé válik. A főszereplő lányok különböző virágok neveit viselik, én olvasás közben sokszor azon gondolkodtam, hogy ez az írónő kész növényjegyzék!
Most is egy tipikus mesét választottam tőle, amiben az átváltozás, a képzeletbeli karakterek, a boldog befejezés, srb. a népmesei vonalra játszik rá, azonban Dávid Margit nem túl sikeresen alkalmazza a népmesei motívumokat műmeséiben, történetei inkább giccsesnek, patetikusnak hatnak.
Gáspárné Dávid Margit: Liliomhullás
Egy szép, bánatos királyleányról szól a mesém. Aranyeső volt a neve a szép királyleánynak, aki oly szép volt, mint a hajnali nap sugára, oly szomoru, mint az őszi szellő suttogása, s oly néma, mint az erdőn-mezőn nyiló vadvirág. No most egyszeribe el is árultam nektek, kedves, kicsi olvosóim Aranyeső szomorúságának az okát. A szépséges leányzó ma volt, néma, mint a kertben, mezőn nyiladozó virágtestvérei. Akármit szóltak hozzá, csak nézett-nézett buzavirágszin szemével, de szólni nem tudott. Elgondolhatjátok, gyerekeim, hogy ez mily szomorúságba ejtette apját-anyját. 
Pedig egykor, hej! még nem is olyan gen, majd felverte a fényes korállfalu palotát Aranyeső csengő dalolása, gerlicebugásu szava. Aztán egyszerre elnémult. Senki se tudta, mi volt az oka. Egy szép tavaszi este lement a palota kertjébe, dalolva csevegve. 
Mire visszajött, néma volt, mint a hal. Persze a néma gyermeknek az anyja se érti meg a szavát s igy a királyasszony se tudhatta meg, mily hatalom némitotta el Aranyeső dalos ajkát. 
Hanem nekem megsúgta egy pici madár hogy, hogy esett meg a nagy baj. Pici madárnak elmondta a csacsogó szellő, én pedig elárulom nektek a nagy titkot kedves olvasótáborom. így ni! most nyissátok ki szépen fülecskéteket, mert most, most, a mese...


Hát amint mondtam, egy szép tavaszi estén nagy dalolva lesétált Aranyeső a kastély kertjébe. Jobbra-balra nézegetett, virágot szedett, szamócát majszolt. A nap már leáldozóban volt és a királyasszony ismételten lekiáltott a kertbe. 
Aranyeső, leánykám, gyere föl, bűvös már az esti szellő, leáldozik a nap! 
Anyácskám, csak még egy kicsikét hadd maradjak! 
Hát maradj, leánykám, ha kedved tartja. Aztán jer be a kék terembe, ott ülök az udvari frájjokkal. Fonnak a lelkeim, a kelengyéden munkálkodnak, leánykám! 
Aranyesö letelepedett egy mandulabokor tövébe és rendre füzögette a szivárványos igazgyöngyöket selyemfonálra. Amint üldögél, egyszerre csak nagyot zörren mögötte a mandulabokor és a meglepett Aranyesö elé csak odaáll egy ráncosképű, horgasorru vén anyó. 
— Ne-ne-ne! mondta rozsdás, krákogó hangján, ez ép feleség lesz a fiamnak. Gyere csak lelkem fiam, gyere! 
Ezzel előhúzott a bokor mögül egy elakasztott olyan ráncos képű legényt, mint ő volt. Csakhogy a legényke még ráadásul púpos is volt, meg kancsal. 
A vén asszony megragadta a húzódozó Aranyesö karját és magával akarta vonszolni. 
A királyleány se volt azonban rest, hanem egyszeribe belekapaszkodott a vén banya hajába. 
Mit akarsz tőlem, te vén banya? Már mint hogy én a te szörnyeteg fiad felesége legyek, én, akiért hét ország legderekabb vitézei élethalálharcot vívnak? Soha, soha! Különben mindjárt segitségül hívom az apámuramat. 
Segítségül hívod? De már abból semmi sem lesz, ordította dühösen a vén banya. Tudd meg, hogy én vagyok a Bűvös erdő tündére, ha nem akarsz a fiam mátkája lenni, akkor légy néma, mint a tenger hala, ezüstcsengésü hangod rozsdásodjék be a torkodba. Csak liliomhulláskor menekülhetsz meg a varázslat alól. 
A királyleány felelni akart, ám egy szót se birt ejteni, s a torkát mintha tüzes fogókkal hasogatták volna, úgy sajgott belül, ha beszélni akart. 
A púpos legény csak nézte szomorú szemével a vergődő királyleányt és távozóban odasugott neki. 
Amikor a nagy vízililiomai szirmaikat hullajtják, jer le holdvilágnál a viz partjára és mondd el e varázsigét: 
Adjatok, adjatok
Szép liliomok,
Bűvös-bájos hangot
Csengő szót . .

Mire Aranyeső körülnézett, eltűnt a vén banya, meg jólelkü fia. A királyleány pedig lehorgasztott fővel ballagott föl a kék terembe. Hogy mily rémület támadt a hímző, fonó udvari dámái között a néma királyleány láttára, azt el se tudjátok képzelni, gyerekek! Szólitgatták, becézgették, mindhiába. Aranyeső néma volt, akár a kerti halai. Ekkor olyan jajveszékelésbe törtek ki királyasszonyukkal egyetemben az udvari frájjok, hogy megremegtek a távoli erdők fái. Hét hétig egy folytában sirtak a szegények, csak akkor hallgattak el, amikor könnyeik árjától már-már nagy árvíz madt a kastély kertjében ... 

Hét esztendő telt el nagy szomorúságban. A királyi udvart messze elkerülték a kérők. Pedig de gyönyörű rózsaszál virított benne! 
Csakhogy kinek kell tűzhelye mellé egy ma feleség? Úgy látszott, hogy Aranyesöék udvarában nem is ülnek lakodalmat egyhamar! 
A második esztendő végén, szakasztott olyan szép tavaszi estén, mint amikor örökre elvesztette ezüstös szavát, lesétált Aranyeső királylány a partjára. A holdfény elárasztotta szelid sugarával a vizet, amely úgy ragyogott, mint az érctükör. A vizszinén karcsú, fehér liliomok himbálták vékony derekukat. A szellő se rezdült, csend volt, áhitatos csend. 
Aranyeső busán üldögélt a parton s nézegette a rengő, ringó liliomokat. Egyszerre csak maga se tudta miért, nagyon elálmosodott. Lehunyta a szemét és elszunnyadt. Hogy meddig aludt: egy óra hosszáig, vagy egy pillanatig, nem tudta. Arra ébredt fel, hogy valami édes illat, selymes suhogás nesze töltötte be a levegőt. 
Föltekint, hát mit lát? A vizililiomok hullajtják fehér szirmaikat s mindenik virág kelyhéből egy-egy tündérke libben elő. Könnyű szárnyon táncot járnak a viz felett és édes szóval, bus danával csalogatják a vízbe a néma királyleányt. .
Ej, jobb volna megélni a víz fenekén  gondolta magában Aranyoső. Már-már bele akarta magát vetni a tóba, amikor egyszerre csak eszébe jutott, hogy nini! most van épp a liliomhullás éjszakája, most megmenekülhetne a varázslat alól. Igen, ha beszélni tudna, akkor nem kellene a varázslatot feloldania. Amint nagy szomorúan bámul maga elé, egyszerre csak szétnyílik mögötte egy bokor, és megjelenik előtte a vén anyó, aki elvarázsolta. Mögötte a fia. 
No, akarsz-e-a fiam felesége lenni? kérdezte gonosz mosollyal. 
Aranyeső csak rázta a fejét, hogy nem, nem akar. 
Hát nem volt elég a két esztendei maság? No jó, jó, most süketté is teszlek. 
De már ezt nem tűröm! kiáltotta hangosan a púposlegény. Te gonosz vén banya, te! 
Hogy mersz anyáddal így beszélni? dühösködött a vén asszony. 
Nem vagy az anyám! Én szép deli herceg voltam. Elvarázsoltál most gonosz mesterségednél segítségedre kell lepnem. De nem teszem többé. Történjék bármi, ha az életem árán is, de kiszabadítom e szegény szép királyleányt átkos némaságából. Ezzel a liliomtündérek felé fordult szegény púpos és igy kiáltott messze csengő hangon:
Adjatok, adjatok
Szép liliomok
Bűvös, bájos hangot
Csengő szót ...
A liliom tündérek mosolyogva intettek igent, s mire a vén banya felocsúdhatott volna, megszólalt a tulboldog királyleány: 
Hála neked, te jólelkü ifjú, hogy ismét visszanyertem a hangomat. Nem bánom én, ha püpos is vagy, meg kancsal, az én szememben a legszebb, legjobb vagy a világon. Ha te is ugy akarod, mint én, feleséged leszek, szabadakaratból? Ezzel odahajolt a királyleány a púpos ifjúhoz és eperpiros szájával homlokon csókolta. No de erre még nagyobb csuda történt, A pupos legény megrázkódott és egy szempillantás alatt gyönyörű, aranypáncélos vitézzé vált. Féltérdre ereszkedett Aranyeső előtt és igy beszélt: 
Aranyos sziveddel megtaláltad a helyes utat, én szerelmes mátkám. Öntudatlan, akaratlan megváltottál a gonosz varázslat alól. Most pedig jer, menjünk királyi szüléid színe elé. Ezzel karonfogva, elindultak a kastély irányába.
A vén banya meg akarta magát boszulni a tündéreken és beleugrott a tóba. A liliomtündérkék, rárohantak, beborították levetett ruhácskáikkal és lenyomták a viz fenekére. 
Ottveszett, ott fulladt meg a gonosz lélek a fenekén. Mindmáig is úgy hívják a csillogó tavat, a vén banya emlékére, hogy: Boszorkány tó. Aranyeső pedig talán még ma is boldogan él királyi urával, édes apja udvarában. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar oktatási rendszer a 19. század második felében

Mit játszottak régen a gyerekek? I. rész

Milyen gyermeklapok működtek Magyarországon a 19. században? I. rész