Adventi kalendárium 3. ablak: a Magyar Lányok karácsonyi képei

 Kedves Olvasóim!

A mai nap azt fogjuk megnézni, milyen képek díszítették a Magyar Lányok című ifjúsági hetilap karácsonyi lapszámait. Érdekes módon az fog kitűnni, hogy az illusztrációk nem tematikusak, egy-két szezonális képet leszámítva teljesen szabadon, oda nem vonatkozóan jelennek meg a karácsonyi tartalmak mellett. Ezért ezek nem nevezhetők a szó szoros értelmében illusztrációnak, mert nem a szöveghez készültek, nem azt egészítik ki. Inkább a kép szót érdemes használni a Magyar Lányok vizuális tartalmaira.

Mivel a könyvtárakból nem lehet folyóiratot kölcsönözni, ezért csak az Arcanumon fent lévő repertoárból tudtam válogatni, ami sajnos igen szegényes. Ezért az 1903-as és 1906-os lapszám képeire esett a választásom, mivel a későbbi (világháború alatt és még az azután is megjelenő) évszámok sokkal kevesebb képet tartalmaznak. Az illusztrációk költségesek voltak, nem véletlen, hogy a Magyar Lányok előfizetési felhívása is a képeivel büszkélkedik.

Az 1903-as lapszámban egyetlen olyan képpen találkoztam, ami legalább az évszaknak megfelelő (de a szöveg tartalmához ez sem illeszkedik):

Második képünk az 1906-os évfolyamból való, egy nő vasárnapi idilli délutánját ábrázolja, ami hasznos művelődéssel, csendes elmélyüléssel telik szép, békés otthoni környezetben. A képek alá mindig egy rövidebb címet biggyesztettek, a kép szerzője csak nagy ritkán volt feltüntetve.
A következő képen hasonló korú hölgyet látunk hasonló környezetben, csak éppen nem könyvolvasással, hanem zongorázással tölti az idejét. A Magyar Lányok a képeken keresztül is azt a példát tárta a lányok elé, hogy az eszményi középosztálybeli nő jártas a művészetekben. 

Az 1906-os karácsonyi lapszám egyik képén feltüntették a szerzőt, és azt is megtudjuk, hogy a Műcsarnok téli tárlatából való a kép, így legalább valamiféle aktualitást nyer a kép.

Egy másik rovatban az indiai gyöngyszövésről szerezhettek ismereteket az olvasók, a különféle illusztrációk kedvet csináltak az új műfaj kipróbálásához.

Az irgalom nevében című kép beleilleszkedik abba a Magyar Lányok által képviselt karácsony-értelmezésbe, miszerint ilyenkor az embereknek segíteniük kell a rászorulóknak, és kötelességük adakozni a szegényeknek, elesetteknek.

Szerző: Vojnics-Rogics Réka

Forrás: Magyar Lányok 1903-as és 1906-os karácsonyi lapszáma

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar oktatási rendszer a 19. század második felében

Mit játszottak régen a gyerekek? I. rész

Milyen gyermeklapok működtek Magyarországon a 19. században? I. rész