Adventi kalendárium 4.ablak: Egy karácsonyi vers

 Kedves Olvasóim!

Elérkeztünk december 21. napjához, tehát négy nap múlva már karácsony! Remélem mindenki feltöltődve és izgalommal várja az ünnepeket.😊 Ma ráhangolódásként egy karácsonyi verset szeretnék veletek megosztani, mely a Magyar Lányok 1907-es évének december 15-ei számában jelent meg.

A vers fölött egy díszszegélyt is láthatunk, ezért ezt a szecessziós sormintát is elhoztam. Az indák és a virágok díszítette fejléc igen impozáns megjelenést kölcsönöz az alatta elhelyezett tartalmaknak. Ritkán találkozhattak az olvasók ilyen mintákkal, tehát a szerkesztők a karácsonyi vers ünnepi, magasztos jellegét is kifejezték a képpel.


Gyökössy Endre a karácsonyt saját érzései felől közelíti meg, a lírai én kap hangsúlyos szerepet. A melankolikus vers nem igazán készít fel lelkileg az ünnepre, sőt inkább mélabússá teszi az olvasót. Egy serdülőknek szóló hetilapban valahogy nem ilyen hangulatú karácsonyi verset várnánk, ez is azt bizonyítja, hogy a Magyar Lányok olvasóközönségéhez tartoztak a felnőttek is, akik valószínűleg jobban bele tudták magukat élni ebbe a szövegbe, mint a fiatalabbak.



Szerző: Vojnics-Rogics Réka

Forrás: Magyar Lányok, 1907.12.15, 405.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar oktatási rendszer a 19. század második felében

Mit játszottak régen a gyerekek? I. rész

Milyen gyermeklapok működtek Magyarországon a 19. században? I. rész