Adventi kalendárium 5. ablak: karácsonyi ajándékötletek a Magyar Lányokban

 Kedves Olvasóim!

Már bizonyára mindenki túl van a karácsonyi nagybevásárláson, és izgalommal várja a fa alatti meglepetéseket. Na persze mindig mondják, hogy nem az ajándékozás a lényege az ünnepnek, de azért a családtagjaink, barátaink számára ezzel is kifejezhetjük szeretetünket. Azonban a költekezés, az ajándékvásárlás nem kizárólag modern korunk jelensége, ugyanis már a 19. században (a 20. század első évtizedeiben pedig már főleg!) reklámok, hirdetések tömkelege kínált értékesebbnél értékesebb, hasznosabbnál hasznosabb és olcsóbbnál olcsóbb termékeket a karácsonyfa alá.🙃🎁🎄 A mai bejegyzésben annak járok utána, hogy milyen ajándékokat ajánlott a Magyar Lányok szerkesztősége a serdülő lányok számára.

Első helyen a könyvek szerepelnek, ami már csak azért is borítékolható volt, mert a Singer és Wolfner kiadó által megjelentett Magyar Lányok természetesen a kiadó saját könyveit hirdette, tehát a sajtó felülete kiváló önreklámozási felületként szolgált. A tulajdonosok igen jól jártak: a hetilapot vásárlók valószínűleg az ajánlott könyvekből válogattak, ezt segítendően a kiadó tematikus könyvlistákat bocsátott közre, hogy minden korosztály és nem megtalálhassa saját maga vagy szerettei számára a tökéletes könyvet.📚

A "legszebb" jelző a feliratban igencsak nyomatékosító hatású, a 10%-os felár pedig egyenesen kihagyhatatlan ajánlat! :D Ráadásul egyes években még részletben is lehetett fizetni, ha több listán szereplő könyvet válogatott össze az ember lánya. Láthatjuk, hogy minden listán szereplő könyv a Singer és Wolfner kiadványa, a kötetek közt találunk a Magyar Lányok olvasói számára még ismeretlen könyveket (Gaál Mózes regényei, Benedek Elek regényei, stb.), de olyan könyveket is, melyekből közöltek részleteket a lapban (reklámcélzattal, hogy kedvet csináljanak az adott könyv megvételéhez?🤔) Tábori Ráma Klárája folytatásokban jelent meg a tárcarovatban, a nagyasszonyok életéről is közöltek már írásokat, Cilike viszontagságai pedig a lap állandó tartozékának számít.
Karácsonyra kapható azonkívül Singer és Wolfner könyvkereskedésében a Magyar Lányok és Az Én Újságom 1922. évi teljes évfolyama gyönyörű diszkötésben, amelynél szebb, értékesebb és kedvesebb karácsonyi ajándékot képzelni sem lehet, Katóka szakácskönyve is uj kiadásban helyet kér magának kis barátnői karácsonyi asztalán, valamint a Magyar Lányok Emlékalbuma is, amelynek legújabb kiadása is hamarosan el fog fogyni, annyira szeretik. Itt említjük meg, hogy Cilike viszontagságainak nemcsak a régebbi négy kötete kapható ismét uj kiadásban, hanem most jelent meg az ötödik kötet is: Cilike mint asszony, nagyon szép kiadásban, Mühlbeck Károly gyönyörű, ötletes rajzaival díszítve. 

Egy 1922-es lapszámból azt is megtudjuk, hogy miért élvez ekkora előnyt a könyv az ajándékpiacon a többi ajándéktárgyhoz képest:

Talán soha annyi gondot nem okozott a karácsonyi ajándékok kérdése, mint most [a világháború után - beszúrás tőlem], az idén. Mit lehetne venni? Mivel lehetne örömet szerezni, anélkül, hogy az átlag nagyon szerény tartalmú pénztárcák végleg el ne sorvadjanak. A legcsekélyebb, legegyszerűbb játékszer is méreg drága, a dísztárgyak egyszerűen megfizethetlenek. [...] A sok kérdezősködőnek, töprengőnek mind csak azt válaszolhatjuk: Könyvet, könyvet, könyvet. A könyv a legszebb, legkedvesebb, legértékesebb ajándék, amely nem törik el, mint a játék, nem jön ki a divatból, mint a ruha, hanem állandó, el nem múló értéket képvisel még akkor is, mikor már elolvastuk. És aránylag mégis a legolcsóbb ajándék, mert egyedül a könyvnek nem emelkedett oly mértékben az ára, mint minden egyébnek.  

A kiadó még képeskönyv árjegyzéket, azaz termékmintát is postázott a háztartásokba. Az alábbi felhívás nem is a fiatal lányokat, hanem az édesanyákat (hiszen ők a fizetőeszközzel rendelkező személyek) szólítja meg:

Természetesen az ajándékokat nemcsak megvenni/rendelni lehet, hanem készíteni is! Például verset írni, festeni, hímezni, rajzolni, fabrikálni, stb. Így a kézimunka rovat még fontosabb szerephez jutott a karácsonyi időszakban, hiszen az ott közölt minták felhasználásával szép dísztárgyakat készíthettek a lányok. De persze azért a könyv az könyv, ahogy a szerkesztői üzenetekből vett részlet is igazolja. 😂 

Az Otthonunkban sokféle szép kézimunkát talál s előre gondoskodunk arról, hogy mindenféle ajándéknak alkalmas mintákat közöljünk. Kézimunkán kívül legszebb ajándék a szép könyv. Ezt mindenkinek lehet adni.

 

A kézzel készített dolgokkal azonban csínján kell bánni, mert lehet, hogy olyat üzen vele a fiatal hölgyemény, amit nem akar:😁

Kézimunka ajándékot fiatal leány csakis a vőlegényének adhat. Idegen fiatal embernek, ha még olyan ismerős is nem való.

Vagy pedig szintén egy olvasói kérdésre adott szerkesztői válasz:

Zsebkendőtartó lenne talán a legjobb, vagy könyvjelző, esetleg, ha jónak látja, a fényképe egészen kicsi, kerek, vagy tojásdad keskeny keretben. Vehet aztán egy szép könyvet, vagy olyant, amelyikről tudja, hogy szereti, vagy valami komoly, tartalmas munkát. Ebbe néhány ajánló szót lehet beírni. Azt kell mindig szem előtt tartani, hogy túlságosan értékes, sok pénzbe kerülő ajándékot a fiatal leány nem adhat vőlegényének sem. 

Érdekességként megjegyzem, hogy a Magyar Lányok 1918-as számaiban azzal a jelenséggel találkoztam, hogy a lányok a tanárnőjüket is megajándékozzák karácsonykor (valószínűleg bentlakásos iskola növendékei lehetnek):

Tanárnőjének karácsonyi ajándékul készítsen valami csinos kézimunkát, vagy vegyen neki szép virágot. 

Az ajándékok vásárlására vagy adására való buzdítás mellett olyan szentimentális szövegekkel is találkozunk, amely a karácsony tárgyias, fogyasztói szemlélete helyett inkább a belülről fakadó tettekre hívja fel a figyelmet, pl. szeretet, odafigyelés, adakozás, stb.

A decemberi munkaterv nagyon könnyű és nagyon egyszerű. 
Örömöt szerezni Karácsonyra minél több embernek. Az elhagyottaknak. Aki teheti: pénzzel. Aki teheti: munkával. Aki teheti: jószívvel. Ahhoz, hogy valakinek örömöt szerezhessünk, nem kell okvetlenül kézzelfogható ajándék. szó, megértés, esetleg megbocsátás sokszor szebbé teszi az ünnepet, mint a legdrágább ajándék. Ne következzen el a Karácsony úgy, hogy harag legyen a szívünkben valaki iránt. Minden félreértést intézzünk el szeretettel. Vegyünk erőt a gőgünkön és álbüszkeségünkön. Főleg pedig: ha otthon van valaki, akit megbántottunk, aki haragszik reánk: békítsük ki!
Ez a mi decemberi munkatervünk. És bízunk benne, hogy valamennyi hívünk résztvesz benne! 


Szerző: Vojnics-Rogics Réka

Forrás: A Magyar Lányok 1918, 1922, 1924, 1932-1935-ös lapszámai

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar oktatási rendszer a 19. század második felében

Mit játszottak régen a gyerekek? I. rész

Milyen gyermeklapok működtek Magyarországon a 19. században? I. rész