Adventi kalendárium 6. ablak: karácsonyi receptek Katókától

 Kedves Olvasóim!

A karácsonyi időszaknak, és úgy általában az ünnepeknek elengedhetetlen tartozékai a finom ételek, italok. Amikor összejön a család, nincs jobb, mint végigkóstolni a hagyományos karácsonyi menüt, ami általában évről évre a családok többségénél ugyanaz: december 24-én ebédre bableves mákosgubával, szenteste halászlé bejglivel, karácsonykor pedig töltött káposzta. Persze ettől el lehet térni, hiszen annyiféle finomabbnál finomabb karácsonyi recept áll rendelkezésre, hogyha évente mindig mást készítenénk, akkor se lehetne kipróbálni az összeset. Na de hogy senki ne unjon rá az ízekre, a mai bejegyzésben egy rendhagyó karácsonyi menüsort állítottam össze olyan receptekből válogatva, melyek Tutsek Anna Katóka szakácskönyve című munkájában jelentek meg.🎂🍪🍳🍗🍮😋

A szakácskönyv a Singer és Wolfner Kiadó gondozásában jelent meg 1913-ban (második kiadás), az én példányom ennek a verziónak az 1987-es utánnyomása. Tutsek Anna, a Magyar Lányok főszerkesztője az ifjúsági hetilap állandó tartalmaként létrehozta a Katóka a konyhában rovatot, amely valójában irodalmi köntösbe csomagolt receptleírásokat foglalt magába. Ez a rovat úgy nézett ki, hogy Tutsek vagy az olvasók kigondoltak egy elkészítendő ételt, és a kitalált Katóka nevű kislány segítséget kért ezügyben a szintén képzeletbeli nagymamájától, aki elárulta a helyes elkészítési módot. A konkrét receptet tehát körülfogta egy keret: cselekmény, történet, szereplők, stb., mely színesebbé, olvasmányosabbá tette a rovatot. A kerettörténetből tudhatunk meg olyan plusz infókat, hogy az adott süteményt milyen alkalomra érdemes elkészíteni, vagy hogy hány főre szól a recept. Az olvasók beküldhettek recepteket vagy receptötletet is kérhettek Tutsek Annától, aki a következő számban reflektált a kívánalmakra Katókán keresztül.

Na mármost egy igen érdekes különbséget fedeztem fel az OSZK-n is megtalálható első kiadás és a második között, ami nekem van meg: a második kiadásban már hiányzik a kerettörténet, a szakácskönyv nem kínál többet, mint egy hagyományos szakácskönyv: receptek tételes, tematikus gyűjteménye. Abban különbözik a mai munkáktól, hogy nincs különszedve a hozzávalók és az elkészítés leírása, illetve nem arányosak a különféle fogáscsoportok (a kb. 450 recept nagyobb része édesség, kisebb arányban vannak jelen levesek, előételek, saláták, stb.) Ezt Tutsek eképpen indokolja:

Ne csodálkozzék senki azon, hogy ebben a szakácskönyvben túlsúlyban vannak a sütemények, torták, édességek leírása, míg a főzelék, leves, sültfélék gyérebben vannak képviselve. Hiszen azt mindenki tudja, hogy a fiatal lányok, kezdő kis gazdasszonyok sokkal szívesebben készítenek el például egy csokoládétortát, mint teszem föl: sárgarépa-főzeléket.

Vagyis a serdülő lányok szakácskönyve ez, azoké, akik még nem jeleskednek a sütés-főzés mesterségében, de szívesen villognának a család és barátaik előtt egy-egy pompás sütemény felmutatásával. A másik indoka Tutseknek az a sütemények túlsúlya mellett, hogy ezeket könnyebb elkészíteni, a lányok hamarabb érnek el sikerélményt a sütés során, és nagyobb kedvvel állnak neki a főzés bonyolultabb tudományának.

A bevezető után következzék a karácsonyi menüsor! Nem minden kategóriából választottam receptet, ugyanis akkor kicsit nagyon túlennénk magunkat :D Egyébként én eléggé ad hoc jellegűnek éreztem Tutsek csoportosítását. Egyrészt a megszokott előétel-leves-másodikfogás-desszert felosztást követi a kötet, de egy másik csoportosítást is közbeékel: a felhasznált "anyag" szerint (hal, vad, saláta) is felosztja az ételeket. A mai válogatott fogások mellé holnap egy újabb listát fogok mellékelni szigorúan bevállalósaknak (!), akik nem riadnak vissza a furcsa és szokatlan ízektől.😁







Említettem, hogy mennyiben más az első és a második kiadás, nézzük meg, hogy az első kiadásban a puncs és a mézeskalács receptje hogy is van leírva:

Remélem tetszettek az ünnepi receptek, próbáljátok ki őket bátran, hiszen Tutsek Anna is azt írja: 

Hogy tehát minden recept, ami itt benne foglaltatik, megbízható és kipróbált, amely után bátran el lehet készíteni mindent, arról kezeskedik a jó öreg nagyanyus és Katóka, aki csakis azt gyüjtötte össze és írta le, amiről biztosan tudta, hogy jó.

Szerző: Vojnics-Rogics Réka

Forrás: 

Tutsek Anna, Katóka a konyhában, Bp., Singer és Wolfner, 1913. első kiadás

Tutsek Anna, Katóka a konyhában, Bp., Minerva, 1987. második kiadás változatlan utánnyomása

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A magyar oktatási rendszer a 19. század második felében

Mit játszottak régen a gyerekek? I. rész

Milyen gyermeklapok működtek Magyarországon a 19. században? I. rész